Sháníte oběd do stovky? Už asi nenajdete!

Jednou za čas si má chuť zajít na oběd někam do restaurace asi každý – hlavně tehdy, kdy jste si nestihli udělat doma nějakou dobrou pochutinu, kterou byste si dali k obědu. Většinou jsme však o polední pauze zalezli do prvního rychlého občerstvení, které jsme potkali, to není rozhodně dobře, protože to pro naše zdraví je hotová vražedná zbraň, pokud se však rozhodneme takové jídlo jíst pravidelně a poměrně často. V budoucnu však budou rychlá občerstvení ale asi více navštěvována, protože ceny v restauracích v době oběda jdou opravdu vysoko – do stovky, jak jsme byli zvyklí obědvat v době meníček, se už bohužel nenajíme.

Ukázal to červnový průzkum, který se zaměřoval na to, kolik Češi utratí v restauracích v době menu – tedy v době kolem oběda zhruba kolem dvanácté hodiny. Už to však nebylo v průměru nějakých pětadevadesát či osmadevadesát korun, ale už jsme bohužel v tomto placení přesáhli rovnou stovku a zastavili jsme se v průměru na sto osmi korunách. To je oproti například roku 2007 zvýšení o rovnou dvacku. Nyní tato situace ale nebude otázkou jenom velkých měst, ale už naprosto všech měst, protože takové restaurační obědvání je zkrátka čím dál oblíbenější.

Kde vyjdou obědy nejdráž?

Klasicky nejdráž se najíme v Praze – je to ovšem jasné, protože v našem hlavním městě se neustále vyskytuje řada turistů, kteří jsou schopní za jídlo utratit opravdu velkou řádku peněz. V Praze vyjde Pražany oběd na zhruba sto dvacet korun v průměru.

Kde vyjdou obědy nejlevněji?

Na druhou stranu je ale dobré říct si i ty nejlevnější kraje a města, kde se možná dočkáte ještě cen pod stovku – hlavně v Jihlavě a Olomouci se tedy najíte tak, že zaplatíte jenom do stokoruny! Je ale nutné dodat, že ceny nejspíš ještě porostou – to už asi nikdy nepřestane. Aktuální navýšení v meziročním srovnání se vyhouplo na zdražení o pět a půl koruny, což je už vážně v konečném důsledku citelná částka.