Jak ušetřit na jídle: efektivní tipy a triky

Zjistili jste, že utrácíte nemalé peníze za jídlo? A potřebujete rapidně ušetřit? Právě za potraviny něco málo ušetřit lze, pokud si osvojíte několik triků a tipů. Podle posledních průzkumů průměrný člověk utrácí za jídlo tři tisíce korun měsíčně. Jenže tyto průzkumy už jsou nějakou dobu staré a pravděpodobně se tato částka dávno znásobila. Důvodem nemalého utrácení za potraviny bývá většinou takzvaná “rozežranost” lidí, se kterou naštěstí lze něco dělat.  

Začněte si vařit doma v kuchyni 

Kupříkladu mnozí lidé mají tendenci chodit neustále do restaurací. Jenže když se do restaurací dostanou denně, nechají tam denně nemalé částky. Zatímco kdyby si doma uvařili, rázem by měli jídlo na několik dní dopředu za cenu jednoho jediného pokrmu.  

Když si to tedy sečteme a podtrhneme, vaření v kuchyni je ekonomičtější a lepší. Navíc se zdokonalíte v jednotlivých receptech, které milujete. 

Stop polotovarům 

Při nakupování se vyhýbejte polotovarům. A to nejen z toho hlediska, že se jedná o nezdravé potraviny plné soli a éček. Polotovary nejsou ničím přípustným ani pro náš rodinný rozpočet. Kupříkladu takovou mraženou pizzu si raději připravte sami doma jen s pomocí mouky, kvasnic, mléka a pár dalších, levných ingrediencí.  

Podobně to udělejte třeba s kynutými, plněnými knedlíky. Polotovary navíc nikdy nebudou chutnat tak dobře, tím si můžete být jistí. 

Přestaňte plýtvat jídlem 

Velkou chybou či zlozvykem mnoha z nás je plýtvání jídlem. Zkrátka toho příliš mnoho vyhazujeme. A je škoda, že si neuvědomujeme, že s plýtváním začínáme už v obchodě. Máme totiž pocit, že když jsou věci ve slevě, musíme je mít. A neuvědomujeme si, že je možná ani nestihneme zpracovat nebo sníst. A tím vzniká zbytečně mnoho věcí na vyhození, které nás navíc stejně mnoho stály.